Fotoreportages 2016

FOTOREPORTAGES 2016


09 11 2016                  HERDENKING BEVRIJDING ROESELARE DOOR DE ENGELSEN


Fotoreportage te bezichtigen via onderstaande link:

Bekijk ook de film van FOCUS-WTV:

Indien de verbinding niet werkt: klik verder op wtv, nadien op de foto met doedelzakspelers met een pijl erop.

23 10 2016                        SCHUWE MAANDAG Vierweg Roeselare

Moord, brand, vernieling. 19 oktober 1914 staat voor eeuwig geboekstaafd als Schuwe Maandag. De dag waarop het Duitse leger zich als een furie door de regio baande en heel wat burgers de dood in jaagde.

Tientallen, zo niet honderden doden en honderden vernielde huizen. 19 oktober 1914 was een zwarte dag in de geschiedenis van onze regio. Schuwe Maandag verwijst naar de vergelding van het Duitse leger bij de verovering van Roeselare en omgeving.

Toch had het anders kunnen lopen. Om wraak van de Duitsers te voorkomen riep de Belgische overheid op om alle wapens in te zamelen in de gemeentehuizen. Dat gebeurde ook deels. Tot en met Lichtervelde kon de invasiemacht West-Vlaanderen zonder slag of stoot innemen. Maar in Roeselare werd het oprukkende Duitse leger door sluipschutters onder vuur genomen. Niet beseffende dat Franse schutters hun terugtrekkende kameraden rugdekking gaven, keerde het Duitse leger zich, aangestookt door indianenverhalen, tegen de bevolking. Volledig in paniek en uitzinnig van woede trokken ze een spoor van vernieling.

Wraakactie

Uit wraak staken ze 252 huizen in brand in Roeselare. Veertig burgers werden gedood. Een ongeziene actie die zelfs nog navolging kreeg in de dorpen rond Roeselare. Inwoners die niet op de vlucht gingen, kregen het zwaar te verduren. In Rumbeke werden dertien burgers gedood en nog eens zestig huizen platgebrand. Hetzelfde scenario voltrok zich in Kachtem met opnieuw vier burgerslachtoffers. Ook Ledegem deelde in de klappen. Vlasboer Camiel Cinjaere vond de dood voor de deur van zijn eigen huis. Hij wou zijn gezin waarschuwen voor de moordende Duitsers. Samen met hem lieten nog eens vijftien andere Ledegemnaren het leven, voornamelijk rond de Boonhoek.

Levend schild

Bij de opmars van het Duitse leger plunderden ze onderweg Moorslede, werd in Dadizele een jongen geëxecuteerd omdat hij twee Engelse kogels op zak had en werden zowel in Gits als in Hooglede inwoners zonder duidelijke aanleiding vermoord.

Tegen 's avonds brak de hel los in Staden. De Duitsers gebruikten de burgers als levend schild om op te rukken. Negen van hen werden gedood, slechts één kon vluchten. Bij de inname van Staden gingen 160 gebouwen in vlammen op. Het dodentol onder de inwoners liep op tot veertig slachtoffers.

Op twee dagen tijd maakten de Duitsers komaf met de (ingebeelde) tegenstand van burgers. Het Duitse leger kon verder oprukken richting Frankrijk. De weinige inwoners die niet op de vlucht sloegen, zagen Duitse soldaten marcheren in hun dorp. De gruwel waarmee de verovering gepaard ging, stond voor eeuwig in hun netvlies gebrand. Schuwe Maandag was geboren.


Vermoorde burgers


Meter en Peter van BTBB eren de gesneuvelden met een bloemstuk.07 10 2016                      Fotoreportage.   PloegsteertVia onderstaande link is het mogelijk de foto's te bekijken van onze daguitstap op vrijdag 07 10 2016.

Vladslo - Koekelare - Ledegem - Ieper - Ploegsteert


07 08 2016                 Nieuwpoort  Herdenking Albert I


BTBB Roeselare aanwezig met 15 leden op de herdenking van Koning Albert I te Nieuwpoort.

Bloemenneerlegging aan het monument van de gesneuvelden.

Fotoreportages op onderstaande Link

 15-16/07 2016      LONDON BELGIAN DAY

BRITISH TORCH OF REMEMBRANCE BELGIAN BRANCH

Reportages: klik op de Onderstaande links

Film

Groepsfoto aan Ramada

16 06 2016               Gezellig etentje medewerkers BTBB in de Markize 

Klik op de onderstaande link

TANKMEMORIAL

BTBB nam deel aan de herdenking Tankmemorial te Poelkapelle.

Dinsdag 07 06 2016 om 18.00 u..

29 05 2016                      Herdenking Rumbeke bloemenneerlegging


25 04 2019 ANZAC DAY Zonnebeke

BTBB terug aanwezig op de ANZAC DAY te Zonnebeke op maandag 25 april 2016.

Om 05 uur waren we al aanwezig op parking C van Bellewaerde

Vanaf 05.00 uur reden er pendelbussen tussen de publieke parking en de verschillende locaties. Deze brachten je naar de plechtigheden, het ontbijt en terug naar de parking. Eigen vervoerwas niet toegelaten, jewas verplicht om de pendelbus te nemen en je wagen te parkeren op de publieke parking.

Wegens veiligheidsmaatregelenwas het verboden om (hand)tassen, (rug)zakken en paraplu’s mee te nemen.

Programma

06.00 uur Dawn Service

(Buttes New British Cemetery, Polygoonbos)

07.30 uur Onbijt ( OC 't Zonnerad)

09.30 uur Belgisch-Australische plechtigheid

(Tyne Cot Cemetry)

10.30 uur Einde

05 03 2016.                 JAARLIJKS SOUPER in zaal HOORNAERT

23 01 2016                   Nieuwjaarsreceptie 


Dank aan alle leden voor jullie aanwezigheid.

Er was een spetterende opkomst

en een zeer aangename sfeer.

Ook dank aan alle medewerkers.

Witte of rode wijn ......... of een fruitsap?

Deel deze pagina