2024 03 20 Plechtigheid gedenkstenen Vergeten Helden

20 maart 2024

Plechtigheid gedenkstenen Simonne Brugghe en generaal Maczek 


B.T.B.B was vertegenwoordigd door enkele bestuursleden, onze vaandeldrager Guido en meerdere leden.


“Op initiatief van het comité Vergeten Helden werden woensdagmiddag op de oude stedelijke begraafplaats van Roeselare twee gedenkstenen onthuld voor de verzetsheldin Simonne Brugghe (1922-1987) en de Poolse generaal Maczek (1892-1994). Dit gebeurde op de plek waar oorspronkelijk de acht Poolse soldaten die sneuvelden tijdens de bevrijding van de stad begraven waren. De ceremonie vond plaats in het bijzijn van de Poolse ambassadeur Rafal Siemianowski, eregouverneur Paul Breyne en een delegatie van het stadsbestuur.”


Zo’n 100 mensen woonden de indrukwekkende plechtigheid bij. Er werden gedichten voorgelezen, bloemen neergelegd en er weerklonk zelfs een klankband met de stem van generaal Maczek die 80 jaar geleden samen met de eerste Poolse Pantserdivisie Roeselare bevrijdde. “We komen hier vandaag samen omdat het eind deze maand 132 jaar geleden is dat Stanislas Maczek geboren werd”, aldus Dirk Lievens van het organiserende comité. “Maar we doen dit ook in het spoor van Simonne Brugghe. Op 12 december 1944, na haar decoratie door de generaal, kwam ze samen met haar familie de graven bezoeken van de acht Poolse soldaten die sneuvelden tijdens de bevrijding van onze stad.

Net op de plek waar die soldaten aanvankelijk ten ruste werden gelegd, kregen de gedenkstenen voor Simonne Brugghe en generaal Maczek, aanvoerder van de 1e Poolse Pantserdivisie, een permanente plek. Simonne Brugghe is het Roeselaarse scoutsmeisje die info omtrent de Duitse verdediging aan de Polen doorspeelde, waardoor deze besloten om de stad niet te bombarderen maar met de infanterie aan te vallen. “We schenken deze aan de stad omdat beiden niet vergeten mogen worden. Generaal Maczek en Simonne Brugghe zullen boegbeelden blijven voor al wie een vrij mens wil zijn. Zij maken bruggen tussen het Belgische en het Poolse volk”, aldus Lievens.


Doorgeven van de geschiedenis

Zowel nabestaanden van Simonne Brugghe als de Poolse ambassadeur Rafal Siemianowski hielpen bij de onthulling van de gedenkstenen. “Deze zullen ons herinneren aan de heroïsche gevechten voor de bevrijding van Roeselare”, aldus de ambassadeur. “Acht Poolse soldaten kwamen hier om het leven maar dankzij nauwe samenwerking met de burgers, de info die Simonne Brugghe doorspeelde aan de ervaren generaal Maczek, kon de stad bevrijd worden zonder extra slachtoffers. Ik ben bijzonder dankbaar voor dit gebaar en ben ervan overtuigd dat deze stenen, samen met de murals van Simonne Brugghe en generaal Maczek die enkele jaren terug in de stad verschenen, zullen bijdragen aan het doorgeven van de geschiedenis aan de toekomstige generaties.”


Bevrijdingsroute

Nog tijdens de plechtigheid werd het eerste infobord van de Poolse bevrijdingsroute op openbaar domein onthuld. Dat kreeg een plaatsje vlakbij de twee gedenkstenen. “Eerder onthulden we al een bord ten huize van Greet Brugghe, de schoonzus van Simonne en overhandigden we er twee aan Joseph Brugghe die een plekje zullen krijgen op het Scoutshof. We plannen in de toekomst ook nog infoborden aan onder meer het geboortehuis van Simonne Brugghe langs de Wilgenstraat en aan café ‘t Rustoord waar Simonne en de generaal elkaar ontmoetten. Ondertussen blijven we ook vergeten verhalen verzamelen van Roeselarenaars over de tweede wereldoorlog, de bevrijding en Simonne Brugghe.”


Artikel uit Het Laatste Nieuws van 21 maart 2024 ( Charlotte Degezelle )


Na deze plechtigheid was er nog een academische zitting in het kasteel Rumbeke, met daarop volgend een receptie aangeboden door Stad Roeselare. Fotoreportage toegestuurd door Ilse De Groof