2024 05 05 Herdenking V-day

5 mei 2024

Plechtigheid herdenking V-DayB.T.B.B was vertegenwoordigd door enkele bestuursleden, de meter en peter, onze vaandeldrager Guido en meerdere leden.8 mei V-day of Victory in Europa Day

 

V-day is de verjaardag van het einde van de 2de wereldoorlog. Op 8 mei 1945, capituleert Nazi – Duitsland en komt er zo een einde aan een vreselijk Nazi-regime…eindelijk vrede.

Men spreekt over 50 tot 70 miljoen slachtoffers, waarvan de helft burgers waren. In Belgie alleen waren er ongeveer 85.000 slachtoffers.

Een herdenkingsdag als deze dient als wake-up call, het is een dag waarop we moeten stilstaan bij de waanzin van de oorlog en de vele offers die werden gebracht voor onze vrijheid. Ter gelijkertijd houd een herdenking als deze dat we allen onze gedachte scherp houden en waakzaam blijven voor onverdrachtzaamheid, geweld, racisme of haat. Vandaag herdenken we wie offer bracht voor onze vrijheid door te luisteren naar die verhalen en geschokt zijn en blijven zodat we nooit de waanzin van een oorlog vergeten. Kijk naar de huidige gebeurtenissen in Israel en Oekranie. We blijven dit herdenken en herinneren zodat onze jeugd beseft wat de ware toedracht is van nutteloos geweld.

Voor onze generaties is de dag van vandaag niet eenvoudig om de gruwelen van de oorlog te vatten.

 

Daarom is vrede in onze maatschappij een sleutelwoord, vrede is vrij, vrede staat voor victory…nooit meer oorlog.

 

Op 8 mei 1945 geeft nazi-Duitsland zich finaal over aan de geallieerde strijdkrachten. Net als in de rest van Europa, barst in Antwerpen die dag een groot overwinningsfeest los. Maar er is ook een keerzijde aan dit feestgedruis, voor heel wat Antwerpenaren valt er op V-dag namelijk nog niet veel te vieren.

 

Vandaag 8 mei is het Bevrijdingsdag of Wapenstilstand, de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd in de meeste Europese landen. Op "Victory in Europe Day" herdenkt men de overwinning op Duitsland.

 

Het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog kwam echter pas ruim drie maanden later, op 15 augustus 1945, toen uiteindelijk ook Japan als laatst overgebleven mogendheid de strijd staakte, nadat de geallieerden hadden gedreigd met meer atoombommen na die op Hirosjima en Nagasaki. De formele capitulatie van Japan vond plaats op 2 september 1945.


Slechts 18 dagen strijd

In feite duurde WO II voor België amper 18 dagen. De 18-daagse veldtocht van het Belgisch leger vond plaats in mei 1940, toen België onder de voet gelopen werd door het veel te sterke Duitse leger. De veldtocht liep van 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, tot 28 mei 1940, toen koning Leopold III capituleerde.

Van dan af was België bezet gebied en bleef dat tot 8 mei 1945, met alle miseries van dien.

 

 met dank aan dhr Eddy Hughe voor het doorsturen van de fotoreportage 

Deel deze pagina