Welkom op deze website
27 01 2018 NIEUWJAARSRECEPTIE
Via onderstaande link, kan je de foto's van de receptie bekijken.
17 02 2018 ALBERT I
Hij was het vijfde kind van prins Filips, graaf van Vlaanderen, en van prinses Maria van Hohenzollern-Sigmaringen. Zijn vader was de broer van koning Leopold II en zijn moeder was de jongste dochter van Karel Anton van Hohenzollern-Sigmaringen.
Door het overlijden van kroonprins Leopold in 1869 evenals het overlijden van zijn vader prins Filips (de jongere broer van Leopold II) en het overlijden van zijn eigen oudere broer Boudewijn in 1891 werd Albert van dan af voorbereid op de onverwachte taak als toekomstige koning.
De Eerste Wereldoorlog, ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog genoemd, was een wereldoorlog die in Europa begon op 28 juli1914 en tot 11 november1918 duurde. Elf november bleef bekend als wapenstilstandsdag. Sommige historici zien de toenemende populariteit van het militarisme en het radicaal-nationalisme in Europa als oorzaak. Deze bewegingen verweten hun regeringen passiviteit in het zicht van de externe bedreigingen en stimuleerden zo de wapenwedloop in 1912 en 1913. Andere analyses leggen de oorzaken bij het imperialisme, de economische problemen en de rusteloze territoriale uitbreiding van de grootmachten. Uitzonderlijk zijn de analyses die de oorlog voor een belangrijk deel mede zien als een initiatief van de heersende klasse om een socialistische revolutie van het proletariaat te beteugelen.
Traditioneel herdenkt Roeselare op 17 februari koning Albert I, want het was exact 84 jaar geleden dat de Belgische vorst een dodelijke val maakte van de rotsen in Marche-les-Dames. De herdenkingsplechtigheid vond plaats op het Prinsenhof waar het monument ter ere van de overleden vorst staat. Verschillende vaderlandslievende verenigingen herdachten de staatsman die koning van België was tussen 1909 en 1934 via het neerleggen van bloemen. De plechtigheid werd afgesloten met de Last Post en de Brabançonne.
03 03 2018 SOUPER zalen t'Hoornaerts Kachtem
Met zo'n 68 personen zaten we gezellig samen op ons jaarlijks souper te Hoornaerts. Jammer dat er 6 mensen moesten afzeggen wegens ziekte. Het ontbrak er niet aan lekker eten en drinken.
De foto doet ons denken aan HOTEL Römantiek
Klik op onderstaande links om het album te bezichtigen:
Nog enkele foto's op onderstaande link;
https://photos.google.com/album/AF1QipMWsYAyc1ThffgG5iSJot8EEYLtidqpGoRh4rq5?hl=nl
23-24-25 03 2018 Kaarting en Algemene Vergadering
De kaarting op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart 2018 was terug een groot succes. De 18 tafels waren op beide dagen uren bezet. Dank aan alle kaarters voor hun deelname en zeker ook aan de sponsors die ons financiëel steunen.
Foto's van de kaarting op te halen via onderstaande links
Op zondag 25 maart 2018 werd terug de Jaarlijkse vergadering gehouden om 10.30 u.
Het Reglement voor Inwendige Orde werd door de 33 aanwezigen unaniem goedgekeurd.
Foto's Jaarvergadering via:
26 05 2018 PRIJSUITREIKING Stadhuis.
In het schooljaar 2017 - 2018 werden de 5de jaars van de Roeselaarse Middelbare Scholen uitgenodigd deel te nemen aan een schrijfwedstrijd in het Engels.
THE FIRST WORLD WAR:
A FUTILE ADVENTURE OR AN HONOURABLE ENDEAVOUR.
Amber Bakens (Viso)en Eline Gonnissen (Barnum) behaalden beiden de eerste plaats.
De fotoreportage is te bezichtigen via onderstaande link:
14-15 07 2018. Londen BELGIAN DAY
Links foto-envideoreportages onderaan.
Het weekend voor 21 juli kleurt Londen steevast zwart, geel en rood. Naar jaarlijkse traditie vindt dan in het hartje van de Britse hoofdstad een militaire parade plaats aan de Cenotaaf, het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De parade symboliseert de uitstekende banden tussen België en Groot-Brittannië.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog stonden Belgen en Britten zij aan zij. Op 14 juli stonden de spelers van Engeland en België op het voetbalveld, maar in Londen herdachten de aanwezigen een andere strijd. Ook hier waren beide hymnes te horen, maar was de sfeer meer ingetogen.
De parade aan de Cenotaaf is uniek voor België. Geen enkel ander land bezit het voorrecht om gewapend deel te nemen aan een militaire parade in Londen. Die huldigt de nagedachtenis van koning Albert I en ook de broederschap tussen Britse en Belgische soldaten tijdens WO I. De herdenking kent een lange geschiedenis, maar de banden tussen België en Groot-Brittannië gaan nog veel verder terug.
De huldiging werd dit jaar bijgewoond door enkele hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Koning Filip, Koningin Mathilde en de chef Defensie, Generaal Compernol. Voor de aanwezige militairen en genodigden een hele eer.
Door diverse protestacties rond het bezoek van de Amerikaanse president Trump, verplaatste de organisatie de parade uit veiligheidsoverwegingen naar de Horse Guards Parade, in plaats van aan de Cenotaaf zelf. In het aanpalende Saint James’s Park respecteerden nieuwsgierige voorbijgangers de plechtigheid en voor heel even hield dit kleine deel van Londen de adem in.
Naast het bijwonen en organiseren van plechtigheden ter herdenking van mensen die zijn omgekomen in conflicten allerlei, wil The British Torch of Remembrance (Belgian Branch) ook meewerken aan het bewust maken van onze jeugd. Wij willen graag dat onze jeugdigen beseffen dat al de rechten en vrijheden waarvan zij thans genieten, zij die te danken hebben aan hen die daarvoor gestreden hebben en soms hun leven hebben gelaten. Reeds jaren steunden en steunen wij plechtigheden, concerten, taptoes en schoolwedstrijden. Dit jaar hebben wij de handen uit de mouwen gestoken om een wedstrijd te organiseren die de jeugd moet aanspreken. Het doel was om hen eens zelf te laten nadenken over wat die oorlog eigenlijk heeft betekend.
De secundaire scholen van Roeselare werden hiervoor benaderd en er werd gevraagd te willen meehelpen aan een wedstrijd voor leerlingen van het voorlaatste jaar middelbaar onderwijs. De taak van de leerlingen bestond er in om een verhandeling te schrijven in het Engels, vermits wij een Anglo-Belgische vereniging zijn, met als titel “The First World War, a futile adventure or an honourable endeavour?”
In totaal hebben hierin veertien klasgroepen meegewerkt. Na preselectie in de scholen, bereikten zesentwintig werken onze jury. Hieruit werden de auteurs van de beste zes werken genomineerd als kanshebber en hun werken werden doorgestuurd naar Engeland.
Twee laureaten zijn uiteindelijk gekozen door ons hoofdbestuur in
het Verenigd Koninkrijk.
Deze twee leerlingen mogen de leden van onze vereniging gratis (all-in) vergezellen naar Londen op 14 en 15 juli, waar zij een bloemenhulde zullen mogen brengen aan de Cenotaph in Whitehall en dit ter gelegenheid van de Belgian Day Parade.
De prijsuitreikingenvonden plaats in het stadhuis van Roeselare, dit op zaterdag 26 mei om 10.30u.
Iedere deelnemende klasgroep ontving een waardevolle boekenbon.
Ondertussen werden onder auspiciën van de Schepen van cultuur, de heer Dirk Lievens, de zesentwintig werken verzameld in een mooi boek, uitgegeven door Stad Roeselare.
Iedere deelnemer ontvangt een boek.
Uiteraard zijn wij reuzefier met de erkenning die wordt geuit voor ons project en wij wensen dan ook onze oprechte dank hiervoor te betuigen aan onze Burgemeester Kris Declercq en het stadsbestuur van Roeselare, die het mogelijk hebben gemaakt om dit project als het ware te vereeuwigen.
Amber Bakens, studente van het 5de middelbaar van de school Viso te Roeselare en Eline Gonnissen, studente van het 5de middelbaar van de school BARNUM te Roeselare zijn de 2 laureaten van de opstelwedstrijd ingericht in het schooljaar 2017/2018.
Links foto- en videoreportages.
Foto’s Luc. link 1
Film van Steven link 2
Foto's genomen door Guido De Schepper link 3
Foto's genomen door Beatrijs Verhelle link 4
05 08 2018. NIEUWPOORT
Zoals ieder jaar is de BTBB Roeselare met veel leden aanwezig aan het monument van de gesneuvelde Britten.
Andrew Nunn vertegenwoordigde de BTOR uit UK. Hij is secretaris van Duke of York's Royal Military School te DoverNa de plechtigheid gingen we met onze vereniging aperitieven aan de Boterdijk en om 14.00u. onze hongerige magen vullen in De Vierboete.
foto's herdenking monument Albert I:
09 09 2018 HERDENKING BEVRIJDING ROESELARE door de POLEN
74 jaar geleden bevrijdden de Polen Roeselare van het Duitse jukWe kunnen onmogelijk spreken over de relaties tussen Polen en Vlaanderen zonder te denken aan de Eerste Poolse Pantserdivisie, die het noorden van België zeventig jaar geleden bevrijdde onder leiding van generaal Stanisław Maczek. Van Ieper via Roeselare en Tielt, tot Gent en Sint-Niklaas, Lommel en Maldegem, Aalter, Beveren en Ruiselede:de Poolse soldaten waren de voorpost van de geallieerde legers en betaalden soms de hoogste prijs om de fakkel der vrijheid naar Vlaanderen te brengen.
Het verhaal van Maczek en de zijnen is er evenzeer één van helden. Soms van onverwachte, zoals dat van de 21-jarige Simone Brugghe. Zij verzamelde als onderwijzeres en dankzij haar lerarenpas cruciale informatie over de posities en de bewegingen van de Duitse troepen, speelde die door aan generaal Maczek en droeg zo haar steentje bij tot de bevrijding van Roeselare.Simonne Brugghe: Roeselare, 16 december 1922 - Narangba (Australië), 27 juli 1987) was een Vlaams-Belgische onderwijzeres, verzetsstrijder en militair (laatste in Poolse dienst).
Simonne was de dochter van Allard Michiel en Irma Vanmaele. Samen met Alice, haar tweelingzus, en nog twee broers en acht zussen, groeide ze op in Roeselare. Ze behaalde op 28 juni 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, het onderwijzersdiploma in Tielt. Daardoor ontving ze een pas waarmee ze de gemarkeerde linies kon doorkruisen, wat haar later van pas zou komen.
Via haar ouders kwam ze in contact met het verzet. Op 2 september 1944 ontmoetten zij en haar vader een groep Poolse officieren. Tijdens deze ontmoeting kreeg Simonne haar eerste opdracht: het controleren van informatie over de Duitse verdediging in Roeselare. Ook werd haar gevraagd precieze inlichtingen te verzamelen over de getal- en wapensterkte van de Duitsers. Met een list kon ze de nodige inlichtingen verzamelen. De stad Roeselare werd op 8 september door de Poolse legers van generaal Stanisław Maczek bevrijd.Op 11 september 1944 werd Simonne Brugghe door het schepencollege benoemd tot interimair onderwijzeres in de lagere afdeling van de Stadsmeisjesschool te Roeselare.
Wat later, op 12 december 1944, ontving Simonne tijdens een militaire parade op de Grote Markt te Roeselare het Kruis der Dapperheid, overhandigd door de Poolse generaal Maczek. Dit werd haar niet door iedereen in Roeselare in dank aangenomen en belemmerde haar carrière bij het stedelijk onderwijs.
Simonne Brugghe diende in maart 1945 haar ontslag in en trad in dienst van het Poolse leger dat in tegenstelling tot het Belgische wel vrouwen toe liet. Ze nam dienst in de afdeling ‘YMCA’ van het Poolse bevrijdingsleger. Ze kreeg er de benoeming ‘liaison officer’ (‘verbindingsofficier’) bij de Welfare en zou dit ook blijven tot de Poolse divisie na de oorlog vertrok. Ze besteedde de eerste maanden van haar verblijf in het leger aan het leren van het Pools. Later organiseerde ze als verbindingsofficier de materiële steun voor de mensen die werden bevrijd uit concentratiekampen. Ze was verantwoordelijk voor de toevoer van kledij en materiaal. Om dit alles te vervoeren beschikte ze over een vrachtwagen met chauffeur. Na de demobilisatie van het Poolse leger diende Simonne haar ontslag in.
Nadat ze in Roeselare tevergeefs werk had gezocht, besloot Simonne naar Londen te gaan. Daar vond ze werk als receptioniste. Hier leerde ze haar man, Patrick Crilly, kennen. Omdat Patrick niet direct werk vond in Engeland, verhuisden ze na hun huwelijk naar Australië. Daar werden hun twee kinderen, Marie-Claire en Patrick, geboren. In 1982 werd Brugghe nog in haar thuisstad gehuldigd. Simonne overleed in 1987 in het Australische Narangba ten gevolge van een hartkwaal. Ze ligt begraven op het Caboolture Cemetry te Queensland, Australië.
Stanislaw Wladyslaw Maczek was een Poolse generaal die in het begin van de Tweede Wereldoorlog het commando voerde over de enige gemotoriseerde divisie van het Poolse leger. Na de val van Polen ontsnapte hij naar Frankrijk waar hij een nieuwe gemotoriseerde divisie oprichtte. Na de val van Frankrijk richtte hij in Groot-Brittannië de Eerste Poolse Pantserdivisie op, waarmee hij een grote bijdrage leverde aan de geallieerde overwinning in West-Europa. Maczek was bijzonder geliefd bij zijn manschappen en werd na de bevrijding van West-Europa op handen gedragen door de Franse, Belgische en Nederlandse bevolking.
Hij werd echter nogal onderschat door zijn geallieerde medestrijders.Stanislaw Maczek was echter bovenal een persoon van internationale allure. Hij werd geboren in Lwów, een van oudsher Poolse stad, die toen echter onderdeel uitmaakte van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie en tegenwoordig in de Oekraïne ligt. Maczek had echter Kroatische voorouders.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht hij als officier in het Oostenrijks-Hongaarse leger in Italië en later in het Poolse leger in de oorlog tussen Polen en de Oekraïne en in de oorlog tussen Polen en de Sovjet-Unie waarna hij afstudeerde aan de Hogere Militaire School in Warschau. Na de val van Polen week hij met een groot deel van de manschappen van de 10e Gemotoriseerde Cavalerie Brigade uit naar Hongarije en van daaruit vertrok hij naar Frankrijk. In juni 1940 ontsnapte Maczek, wederom met een groot deel van zijn manschappen, via Noord-Afrika en Portugal naar Groot-Brittannië.
In Schotland bouwde hij met Brits materiaal de eerste Poolse gepantserde divisie op, die in augustus 1944, als onderdeel van het 1ste Canadese Leger, landde in Normandië. Zijn tanks en pantserwagens speelden een belangrijke rol in het verslaan van veertien Duitse divisies bij de Slag om Falaise en bij de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. Uiteindelijk eindigde hij zijn opmars met de verovering van Wilhelmshaven waar hij de capitulatie van het gehele Duitse plaatselijke garnizoen en ruim 200 vaartuigen van de Kriegsmarine aanvaardde.
https://photos.app.goo.gl/KU2iTTsqm1Ne7boK9
Ben je op zoek naar een leuke, educatieve activiteit met je groep?
Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Onze gids neemt je mee in het verhaal ‘Van pup tot blindengeleidehond en verder’. Daarnaast kom je meer te weten over het ontstaan van het opleidingscentrum en onze dopjesactie. Ten slotte wordt het bezoek afgesloten met een demonstratie met een blindengeleidehond op onze buitenpiste. Een bezoek aan Vrienden der Blinden is zowel ontspannend als leerrijk en met een diervriendelijk en sociaal karakter!
Dopjesactie...Wat houdt het in? Je kan Vrienden der Blinden helpen door plastic dopjes te verzamelen. Daarna kan je de dopjes aan ons bezorgen en wij verkopen die als grondstof aan een recyclagebedrijf.
Wat brengen de dopjes op?
De opbrengst van de dopjes wordt uitgedrukt per kg. 1 Kg brengt ongeveer € 0.30 op, dat is omgerekend € 300 per 1.000 kg. Voor de volledige opleiding van een geleidehond is er 83.333 kg nodig. Dat is heel wat dus kunnen we jouw hulp zeker gebruiken!
Hoe kan jij helpen?
Je kan thuis dopjes verzamelen en die naar een inzamelpunt brengen. Dat kan zijn: een school, bedrijf, winkel, woon- & zorgcentrum, rechtstreeks naar het opleidingscentrum Vrienden der Blinden of bij ons inzamelpunt restaurant Beekveld in Tildonk.
Garnaalvissers te paard, een authentiek schouwspel!
Vragen betreffende onze dopjesactie?(ophalen zakken, inzamelpunt worden, goede en slechte dopjes…)
Mail: dopjes@vriendenderblinden.be
Garnaalvissers te paard
Een wereldwijd unicum
Garnaalvissers met gele oliejekkers die hun stoere trekpaard onverstoorbaar tot op borsthoogte door het zeewater leiden om garnalen te vissen, het heeft iets bijzonders.
Bij laag tij trekt de garnaalvisser er 2 tot 3 uur lang te paard op uit. Beschermd tegen de weersomstandigheden door zijn hoge laarzen en oliejekker, trotseert hij samen met zijn paard - dat een zwaar garnaalnet voortsleept - de Noordzee. Vroeger werden muilezels ingezet omwille van hun taaie uithoudingsvermogen, maar tegenwoordig verkiezen de garnaalvissers een andere nationale trots: het Brabantse of Ardense trekpaard. Met hun kalm en betrouwbaar karakter in combinatie met hun ongelofelijke kracht zijn deze dieren perfect voor dit harde labeur.
Regelmatig komt de garnaalvisser terug op het droge om de inhoud van zijn net leeg te gieten in de korven die aan weerszijden van het paard zijn bevestigd. Unesco voegde in 2013 de ‘Garnaalvisserij te paard’ toe aan hun lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid (externe link).
Een authentiek schouwspel dat je alleen in Koksijde kan beleven!
05 10 2018. PLOEGSTEERT
Foto's van Roger Hoornaert (enkel Ploegsteert). link 1.
Foto's van Hedwig Verlinde (Rumbeke, Waregem, Ploegsteert). link 2
Foto's Luc Vandevelde (volledige dag). link 3
Roeselare: Stedelijke begraafplaats, Arme Klarenstraathttps://photos.app.goo.gl/2pxbQsQw6SRM5kfv7
08.15u: Reo veiling, OOSTNIEUWKERKSESTEENWEG 101
Passendale: Oude Kaasmakerij (kaasbuffet met koffie inbegrepen)
Waregem: Hippo War, Holstraat 95Waregem: Flanders Field Cemetery, Wortegemse weg 117
PLOEGSTEERT: Plechtigheid stipt om 19.00u.19.00u.
Terugreis20.45u. Avondmaal REO veiling
LEDEN: € 52 NIET-LEDEN: € 57
Inbegrepen: autocar, gidsen, inkom musea, middagmaal kaasbuffet met koffie, avondmaal restaurant REO veiling.
Niet inbegrepen: dranken en persoonlijke uitgaven.
Beste dank aan alle deelnemers voor het vlotte verloop van de dag.
Speciale dank aan onze gidsen Ivan Bolle, Koen Cracco en Dominique Deloose.
Proficiat aan Laura Doucerin voor het expressief voorlezen van haar Engelseverhandeling.
07 10 2018 DEELNAME BTBB AAN HERDENKING DSFR
Via de link enkele beelden van de deelname BTBB aan de herdenking van DSFR op 07 10 2018
https://photos.app.goo.gl/tdi5Sd7oLd92YcLK7
Links onderaan
1 British Residence
2 Pilgrimage London - Dover
3 Stuivekenskerke + Oostende
4 Herdenking Roeselare
5 Last Post BTOR UK
6 Herdenking Beveren
7 Poelkapelle Tank Memorial
8 Bredene: video
06 11 2018 British Residence, Hertogsstraat 17, 1000 Brussel
07 11 2018 Pilgrimage London – Dover BTOR UK
08 11 2018 Stuivekenskerke +Oostende
09 11 2018 Herdenking te Roeselare + receptie Stadhuis
09 11 2018 Ieper Pilgrimage UK
11 11 2018 Beveren Roeselare Herdenking
11 11 2018 Poelkapelle Tank Memorial Ypres Samient