2024 10 12 DSFR

De delegatie Souvenir Français Roeselare organiseerde zaterdagavond 12 oktober, in samenwerking met Stad Roeselare, op de oude stedelijke begraafplaats, een herdenking van de Franse gesneuvelden.

                             

1.025 Franse soldaten die in WO I sneuvelden in en rond Roeselare.


Franse soldaten van het 152ste infanterieregiment, die op 14 oktober 1918 een grote aanval uitvoerden op de Duitse linies. Die dag werden Beitem en Oekene bevrijd en dezelfde dag na zeer zware gevechten werden ook Beveren en Roeselare ingenomen. Er werden 758 Franse militairen begraven en daarnaast rusten er nog 250 onbekende Franse militairen in een 'ossuaire'.

De herdenking werd opgefleurd door 2 meisjes die elk een gedicht brachten, klaroenblazers, het gilde muziek, vaandeldragers en een parade van Franse militairen.


Ook valt er meteen een groot grafmonument op, opgericht voor soldaat Ferdinand Le Hétet, gesneuveld op 19 oktober 1914, aan het begin van WO I, tijdens de terugtrekking van de Franse troepen uit Roeselare.

Er is ook een dreef naar hem benoemd op de Oude stedelijke begraafplaats. Hij was voor de Roeselaarse bevolking een held, een symbool van het verzet tegen de Duitsers. Zijn praalgraf maakt gebruik van symboliek: een afgebroken zuil staat voor de dood, de lauwerkrans voor de overwinning, helm en geweer voor een in de strijd gesneuvelde soldaat. De witte kleur staat voor de helden, gezuiverd van menselijke onvolmaaktheden.


2024 10 12  DSFR Herdenking van de Franse gesneuvelden

deel 1 foto's van Dieter Bostyn  / deel 2  van Ilse De Groof.                                     te bekijken door aanklikken knoppen hieronder 

Deel deze pagina