2024 06 02 Herdenking Slag om Sterrebos

2 juni 2024    

Herdenking Slag om Sterrebos Rumbeke


B.T.B.B was vertegenwoordigd door enkele bestuursleden, de meter en peter en onze vaandeldrager Guido.Op 27 en 28 mei 1940 had de laatste dag van de 18-daagse veldtocht plaats rond en in het Sterrebos van Rumbeke. Het eerste bataljon Grenadiers leverde er 75 jaar geleden slag met de eerste linie van de Duitse troepen, maar de Belgen moesten zich uiteindelijk gewonnen geven.


Sterrebos een strategisch belangrijk gebied, dat als symbool van verzet en vastberadenheid diende. De slag van het Sterrebos was één van de vele gevechten die plaats vonden tijdens de Duitse invasie, maar het belang mag niet worden onderschat. Het Sterrebos was een sleutelpunt in de verdedigingslinie van ons land, de soldaten die hier vochten waren vastbesloten om stand te houden. Met de moed en vastberadenheid gingen zij de strijd aan, ze wisten dat de vijand talrijk en meedogenloos was, maar dit weerhield hen er niet van om hun plicht te vervullen. Dag en nacht vochten ze tegen de overmacht, met de wetenschap dat ze vochten voor de vrijheid van ons land en de bescherming van onze waarden. Ze toonden ware moed en opoffering, bereidt om alles te geven om de vijand tegen te houden.Vele van hen gaven het ultieme offer, hun leven om ons land te verdedigen en onze vrijheden te bewaren

Laten we niet vergeten dat vrijheid één vanzelfsprekenheid is, het is iets waarvoor gestreden en geofferd moet worden. We moeten leren van de geschiedenis en waakzaam blijven om ervoor te zorgen dat de offers van de mannen. die vochten om de slag van het Sterrebos niets tevergeefs zijn geweest. Als we vandaag denken aan de verschillende oorlogen in de wereld, deze oorlogen doen ons des te meer inzien dat vrede eb verdraagzaamheid soms ver te zoeken zijn. Laten we de moed en opoffering van onze gesneuvelden Kesteren en doorgeven aan de volgende generaties. Laten we samen werken overvoor te zorgen dat vrijheid en vrede altijd onze kenwaarden blijven en laten we doorgeven aan onze jeugd dat nutteloos geweld tot niets leidt.


Daarom is vrede in onze maatschappij een sleutelwoord, vrede is vrij, vrede staat voor victory…nooit meer oorlog.

 


Artikel uit speech van schepen en lid van de vereniging Francis Debruyne


Met dank aan Ilse De Groot voor het doorsturen van de fotoreportage

Deel deze pagina