2022 10 07 Ploegst

Deel deze pagina

07 10 2022                 Daguitstap PLOEGSTEERT

 Met 64 personen op daguitstap naar

Fromelles, Neuve-Chapelle (Richebourg), Salperwick (Marais Audomarois), Ploegsteert, Resto REO-veilingFoto's Dieter Bostyn: zie onderstaande link

Ploegsteert Memorial

Net ten noorden van de plaats bevond zich een kruispunt dat de Britten Hyde Park Corner noemden. Aan de oostkant van de weg Ploegsteert-Mesen begon men al in april 1915 met de aanleg van een begraafplaats, de Hyde Park Corner (Royal Berks) Cemetery, die in gebruik zou blijven tot in het najaar van 1917. In 1916 begon men een uitbreiding aan de westelijke kant van de weg, de Berks Cemetery Extension. Deze laatste werd in 1930 uitgebreid toen de begraafplaats Rosenberg Chateau Military Cemetery and Extension werd ontruimd en centraal werd het Ploegsteert Memorial opgetrokken.


Het monument herdenkt de vermiste soldaten uit een sector die wordt begrensd door de lijn Kaaster - Dranouter - Waasten langs de Douvebeek in het noorden en de lijn Haverskerke - Stegers - Fournes-en-Weppes, deels langs de Leie, in het zuiden. In dit gebied lagen onder meer de steden Hazebroek, Meregem, Belle en Armentiers en ook het Niepebos en het Ploegsteertbos. Veel soldaten kwamen hier niet om tijdens grote slagen maar tijdens dagelijkse schermutselingen.


Aanvankelijk wilde men een monument oprichten in Rijsel. Het Ploegsteert Memorial werd ingewijd op 7 juni 1931 door de hertog van Brabant, de latere koning Leopold III. Elke eerste vrijdag van de maand wordt hier de Last Post geblazen.